Tenis Sanatı - Tenis Backhand Tekniği: Tenis Backhand Vuruşu İçin İpuçları

Tenis backhand tekniği üzerinde en az alıştırma yapılan alanlardan biridir. Vereceğim tenis ipuçları ile gerçekten güveneceğiniz bir backhand vuruşuna sahip olmanıza yardımcı olacaktır.


Tenis backhand tekniği, tenis backhand’i harika bir vuruşa haline getirecek bileşenleri içermektedir.

Bir tenisçi ister çift el ister tek el tenis backhand kullanıyor olsun, tenis tekniği önemlidir. Alıştırmalar, tenis backhand’ini daha iyi bir vuruş haline getirmesi için tenisçilere yardımcı olabilir. Tenis backhand tekniğinin anahtar teknikleri model alınacak kadar harika olmalarının yanı sıra her oyuncunun kendi tekniğine uyarlayacağı tekniklerdir.

Tenis Sanatı - Tenis Backhand Tekniği Ve İpuçları

Tenis backhand’i daha önce de belirttiğim gibi üzerinde fazla durulmayan bir vuruş olmasından dolayı, genellikle forehand’den daha zayıftır. Bu vuruş tekniğini, bolca zaman ayırarak ve olumlu tekrarlar yaparak geliştirmek gerekir. Düzgün bir tenis backhand tekniği oyuncunun güçlü, tutarlı ve topspin üretmesini sağlar. Çoğu tenisçi forehand’ine güvenir ancak gerektiğinde ve zor anlarda backhand’de de güvenilir bir vuruş’a sahip olmak şarttır.
Tenis backhand tekniği, teniste an vuruşlardan biridir. Dip çizgi rallilerinde ve fileye yaklaşma vuruşlarında kullanılır. İki tip backhand vuruş tekniği vardır: Çift el ve tek el. Her iki teknikte aşağıda tanımlanmıştır.

Tenis Backhand Tekniğinin Unsurları

Akıcılık ve süreklilik tenis backhand tekniğinin önemli unsurlarından bir kaçıdır. Katı bir backhand tekniği oyuncunun toplara sert ve düzgün vurmasını engeller.

Daha Fazlası: TENİS BACKHAND TEKNİĞİ - Tek El Backhand İpuçları

Tenis Sanatı - Tenis Backhand’ini Hareketin Doğasına Bırakmak

İkinci önemli unsur, backhand hareketini ilk önce vücudun başlatarak, eller ve raketin  ona eşlik etmesini sağlamaktır. Burada raketi geri alırken, eller ve raket en az işi yapmalıdır.
Bakchand’e hazırlanış sırasında raketi geriye alma sürecinde, ayakların yana dönmesi ve üst vücudun buna uygun olarak hareket etmesi en dikkat edilmesi gereken unsurdur.

Marat Safin’in Backhand Tekniği

Marat Safin’in, oldukça belirgin, kısa ve en az zaman harcanmasını sağlayan bir backhand tekniğine sahiptir. Tüm vücudunun dönüş ve gerilme hareketi, Marat Safin’e raketi kolayca geri almasında yardımcı oluyor. Raketin kendisi çok az iş yaparken, backhand’i sırasında hiçbir savurma hareketi yapmıyor. Bunun yerine, Marat Safin daha çok gerilme hareketine yoğunlaşarak topla temas noktasında mümkün olduğunca fazla enerjiyi serbest bırakmaya çalışıyor.  Bu Marat Safin’in backhand tekniğinin neredeyse kusursuz olmasına ve topa mükemmel bir teknikle vurmasına izin veriyor.


Tenis Sanatı - Tenis Backhand Tekniğinin Üçüncü Unsuru

Üçüncü ve son unsur; topla temiz bir temas sağlamak ve topu istenilen yöne doğru kol ve raketi uzatmaktır. Bu bölüme, vuruşu tamamlama aşaması denmektedir. Akıcı ve tam bir backhand vuruşu elde etmek için kol ve raket tamamen açılmalıdır.

Bu açılma yada uzanma hareketi oldukça çabuk olur. Ancak, bu aşama iyi bir biçimde uygulanmazsa topun derinliği ve dönüşü kısıtlanacak ve istenilen vuruş elde edilemeyecektir. Backhand tekniği iyi olan bütün profesyonellere baktığımız zaman vuruşlarını tamamlama hareketi oldukça açık ve belirgin olduğunu görmekteyiz. Bazen tv’de yada çıplak gözle bir maçı izlerken bu tür küçük ve önemli bileşenleri gözden kaçırmamız olağandır.

Bileğin çok fazla kullanımı hareketi tamamlama aşamasında kolu açmayı zorlaştıracağı için dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.

Tenis Sanatı - Çift El Backhand

Tenis backhand tekniklerinden biri çift el backhanddir. Bu vuruş tekniği günümüzde bir çok yeni başlayan ve
Tenis Sanatı E-Kitabı
www.tenissanati.com
profesyonel oyuncu tarafından tercih edilmektedir.

Tutuş
Tutuş oyuncudan oyuncuya farklılık göstermesine rağmen genel tutuş şekli sol el üstte (sağ elini kullananlar için) Eastern Forehand tutuş şekli ve sağ el aşağıda Continental tutuş kullanılmaktadır.

Başlıca Vücut Dönüşü
Bu aşamada vücut, ayaklar da olmak üzere fileyi gösterir pozisyonda duruşa başlanır. Ardından raket, yukarıda belirtildiği gibi yada oyuncunun tercihine bağlı olarak, çift elle tutulur.

Raketi Geriye Alma
Çift el tenis backhand tekniğinde, profesyoneller ya daha kısa yada dairesel bir geriye alış tekniğini tercih ederler. Başta ayaklar açıldığı esnada, vücudumuzu daha fileye yan dönmeden raketi geriye almış olmamız gerekir ki vuruş sırasında arkadaki ayağımızdan önde bulunan sol ayağımıza ağırlığımızı aktarmamız mümkün olduğunca seri olsun.

Raketi Aşağı Indirmek 
Raketi geriye aldıktan sonra raketi topun göz kararıyla 10 ile 20 kadar altına almak çok kritik bir noktadır. Bu hareket, tellerin topu fırçalayarak topun topspin almasını sağlar. Bu noktada vücut ağırlığı arkadan öne doğru aktarılmalıdır.
                               

Çift El Tenis Backhand: Topla Temas Noktası

Top kısa düştüğünde temas noktası önde bulunan ayağımıza ait dizimizin birkaç santim ön tarafı ideal noktadır. Fakat, yüksek topta temas noktası biraz daha geridedir. Kontak noktasın raketin yüzünün karşıyı göstermesine, vücudunuzun fileye yan dönük olmasına ve gözlerinizin topta yapışık kalmasına dikkat edin.

Her yazar gibi bende yazılarıma yorum geldiğinde çok seviniyorum. Yazdığım yazılara o konuyla ilgili kendi fikirlerinizi, eleştirilerinizi, teşekkürlerinizi yazarak bana destek olabilirsiniz.

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.




0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics