Tenis Sanatı - Tenis Forehand Vuruşunuzu Geliştirin 2

Tenis Sanatı - Üst Düzey Bir Forehand’e Sahip Olmak İçin:

  Pozisyon Alma

Birçok oyuncunun topa vururken yaptığı en önemli hata; kötü pozisyon almaktır. Özellikle antrenman yaparken, top çok uzağınızda, çok yan tarafınızda yada çok önünüzde kaldığında topa vurmayın.

Rahat uzanabileceğiniz, kolunuzu çok fazla açmadığınız ve özellikle önde ve ön kalçanız hizasında topa vurmak sorunu çözecektir.

Raketin Yüzü

Temas noktasında raketin yüzünün fileyi gösterir şekilde açık olmasına dikkat edin. Topu raketle fırçaladığınız hissini vuruşunuzda hissettiğiniz zaman topspin ortaya çıkmış demektir. Bu ipucu, başlangıç seviyesinde olan tenisçiler için oyunlarını geliştirmek açısından çok önemlidir.

Savurma Açısı

Tenis forehand vuruşunu yaparken, raketi alçaktan yükseğe yada aşağıdan yukarıya doğru bir açıyla savurduğunuzdan emin olun.

Vuruşu Bitiriş/Tamamlama

Topa vuruş yapatıktan sonra kolunuz katı bir biçimde sabit topa vurduğunuz noktada kalmamalı ve kolunuzu serbest bırakmalısınız. Böylece, tamamlayışınız doğru ve tam omzunuzun üzerinde, boşta kalan kolunuzun yanında veya R. Nadal gibi (extreme topspin) vuruş yaptığınızda başınızın üstünde bitmeli.


Rafael Nadal Extreme Topspin Forehand

       
Ağırlık Transferi 

Düzgün bir biçimde tenis forehand vuruşu yapmak için, topa vuruş anında dengede olmalısınız.

Bu şu anlamak gelmektedir: Gerekli olduğu anda vücut ağırlığınızı doğru bir şekilde öne ve yukarı doğru aktarmalısınız. Topa vuruş anından önce dizlerinizi kırmalı ve vuruş anında bir yandan vücudunuzu çevirirken diğer yandan dizlerinizi hafif düz bir konuma getirmelisiniz.

Tenis Sanatı - Tenis Forehand Tutuşları (Grips)

Hangi tutuşların nereye uygun olduğunu vereceğim bu bölüm çok faydalı bilgiler içermektedir. Hemen yazıma Western ve Semi-Western tutuşlardan bahsederek devam etmek istiyorum. Bu iki tutuş da yükseğe sıçrayan topların sıkça karşılaşıldığı zeminlerde kullanılır. Çünkü, her ikisi de yükseğe sıçrayan toplara daha yüksek vuruş yada temas noktalarında vurmaya izin veren tutuş biçimleridir

Diğer bir tenis forehand tutuş şekli Continental tutuştur. Genelikle bu tutuş biçimi topun yerden az sektiği –çim kort gibi- zeminlerde tercih edilir. Bileğinizi düz tutmanız, bu vuruşta topun fileyi aşarak yukarı doğru hareket etmesini sağlayacaktır.

Eastern forehand tutuş da flat yani düz vuruşlar yapmak için idealdir.

Tenis Sanatı - Boşta Olan Elimiz Hakkında Önemli Bilgi

Tenis’e yeni başlayan bir çok tenisçi, boşta kalan yani raketi tutmayan elimizin forehand vuruşlarında o kadar da önemli olmadığını düşünür. İdeal olarak, boşta kalan elimiz raketin boğaz kısmından tutarak raketi desteklememizi ve omzumuzu daha hızlı bir şekilde geriye almamıza yardımcı olurken, aynı zamanda tutuşunuzu değiştirmenizi de sağlar. Ancak, boştaki elinizi raket üzerinde çok uzun süre tutmayınız, raketi yanınıza aldığınızda bırakmaya dikkat ediniz.

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.





0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics