Tenis Sanatı - Profesyonel Tenis Tekniklerinin Özellikleri


Tenis tekniği, her tenisçi için yaşamsal öneme sahiptir. En ünlü profesyoneller patlayıcı, etkin ve şartlara uyabilen bir tenis tekniğine sahiptir.


Tenis tekniği nedir ve tenisçiler için neden önemlidir?



www.tenissanati.com
www.tenissanati.com

Genellikle tenis tekniğinden bahsedildiği zaman akla bir tenisçinin topa vuruş ve raketi savuruş biçimi gelmektedir. Her oyuncunun tenis tekniğini geliştirme yolları bulması gerekmektedir.

Diğer yandan profesyonel tenisçiler gerçekten kusursuz  bir tenis tekniğine sahiptirler.

Bu durum vuruşlardaki güç, spin ve tutarlılıklarını en üst seviyeye çıkarmalarına sağlamaktadır. Tenis Sanatı E-Kitabı’nda da bahsettiğim gibi her oyuncunun anlaması gereken önemli nokta; her tenisçinin temelde birbirine benzeyen ancak kendine has bir vuruş stili, birkaç tenis stratejisi ve uygun atışları olacaktır. Bu tenis tekniğinde temel benzerlikler üst düzey oyuncularda açıkça görülmektedir.

Makalenin başında da bahsettiğim gibi yoğun araştırmalarım sonucu elde ettiğim bilgilere göre tenis tekniği üç ana nitelikten oluşmaktadır.

1.                  Patlayıcılık

Üst düzey tenis oynamak için olmazsa olmaz ilk temel nitelik; patlayıcı tenis tekniğidir. Patlayıcı tenis tekniği, ister forehand ister backhand yada servisiniz olsun tenis vuruşları içinde bir patlayıcılık bulunması anlamına gelmektedir. Patlayıcılık, atp turundaki üst seviye oyuncuların tenis vuruşlarındaki raket başının hızından açıkça görülmektedir.

2.                  Etkinlik


Etkin bir tenis vuruş tekniği en az enerjiyi harcayarak, en yüksek raket baş hızını ve topspin’i elde etmeyi gerektirir. Raketi aşırı arkaya çekmek, tenis tekniğini sınırlayacaktır. Federer, Nadal, Djokovic, Serena vb. üst düzey profesyonel tenisçilerin hepsinin ne kadar etkin tenis vuruşlarına sahip olduğu dikkatinizi çekmiştir. Diğer dikkat çekici nokta ise, bu etkin tenis vuruşunu yaparken enerjilerini boşa harcamıyor olmalarıdır.

Profesyonel oyuncuların alıştırma yaparken ki videolarını seyrederken, enerjilerini ne kadar verimli kullandıklarını ve art arda aynı şekilde vuruşlar yaptıklarını görmüşsünüzdür.

Etkin olmayan yada düzgün tenis tekniğine sahip olmamak aynı zamanda sakatlıklara neden olabilir. Bu sakatlıklardan en bilindik ve genel olanı tenisçi dirseği sakatlığıdır. Tenisçi dirseğinin en büyük sebebi doğru olmayan vuruş tekniğidir.

Profesyonel seviyede tenisçi dirseğiyle çok nadir karşılaşılmaktadır. Bunun sebebi tenis tekniklerinin kusursuza yakın olmasıdır.

3.                  Her Şarta Uyabilme


Bazen aşırı sıcak yada rüzgar gibi çeşitli doğa şartları kortta işleri zorlaştırır. Böyle durumlarda düzgün tenis tekniğine sahip olmak çok önemlidir. Örneğin, eğer savurma tekniğinde temel bir sorun varsa hava ve kort şartlarına uymak zorlaşmaktadır.

Tenis Tekniği Öğrenilip, Geliştirilebilir

www.tenissanati.com

Federer, Nadal, Agassi gibi isimlerin özel yetenekleri bulunmaktadır. Bu durum ortalama oyuncuların düzgün ve doğru tenis tekniğine sahip olamayacağı anlamına mı geliyor?

İyi haber şu ki gerçekten düzgün bir tenis tekniğine sahip olmak imkansız değildir ve özel bir yetenekle doğmuş olmayı da gerektirmez.

Önemli nokta, düzgün ve etkin vuruşları elde etmek için hangi elemanlar üzerinde çalışmak gerektiğini belirlemek ve sürekli kaliteli tekrarlar yapmaktır.

Daha Fazlası: Daha İyi Nasıl Tenis Oynayabilirsiniz?

Tenis Tekniğini Öğrenin


Tenis tekniğini oluşturan temel elemanları öğrenmek ve anlamak aynı seviyede kalmak ile giderek gelişmek arasında farkı meydana getirir. Uzun aylar hatta yıllar boyunca tenisçilerin aynı seviyede kalmalarının temel sebebi aynı hataları sürekli ve sürekli yapmalarıdır.

Örneğin, devamlı aynı hatalı savuruş hareketinin üzerine gitmek aynı kas hafızasını yakarak sürekli hatalar yapmaya sebep olur.

Tenis Tekniğini Geliştirmenin Yolu


Tenis tekniğini geliştirmenin ilk yolu hangi vuruşun düzeltilmesi gerektiği fark etmekle başlar. Beyin karmaşık bir organdır ve gelişmenin tek yolu beyni doğru bilgiyle besleyerek, üzerinde uzmanlaşılmak istenen tenis tekniğini en düzgün örnekleri düşünerek hatta gerçekmiş gibi yaşayarak, çeşitli çalışmalar yapmaktır. Binlerce topa vurmak, tonlarca mücadele dolu maçlar oynamak ve geleneksel tenis dersleri yalnız başına yeterli olmaz. Gerekli tenis vuruşunu gerçekten düzeltmek için olumlu tekrarlar yapmak zorunludur.

Makalelerimi facebook, twitter, gibi sosyal ağlarda paylaşsanız her yazar gibi beni çok mutlu edersiniz. 


Görüşmek dileğiyle,


Halil Öztürk, Tenis Sanatı E-Kitabının Yazarı


Ücretsiz E-posta Abonesi Ol Ve 29TL. Değerinde Ücretsiz Online Eğitim Serisi Ve Tenis Hakkında En Güncel Bilgiler Anında Ve Ücretsiz Olarak E-posta'na Gelsin!




Facebook       Twitter      Pinterest 

0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics