Tenis Sanatı - Tenis Sporu - Şehir Efsaneleri



Victoria Azarenka Tenis Turnuvası Sonu Selamlama
www.tenissanati.com
Birazdan okuyacağınız makalede oldukça yaygın belki sizin de daha önce duyduğunuz tenis ile ilgili bir çok şehir efsanesinden bazılarını bulacaksınız.

Ben de bu makalemde tenis sporuyla ilgili bir kaç efsaneyi sizler için araştırarak doğru olup olmadıklarını açıklamaya çalıştım.

Bu efsanelerin çoğu bir insandan diğerine aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Bir çok tenis ile ilgili efsane insan gözünün sınırlı görüş açısından dolayı ortaya atılmıştır. Çünkü insan gözü saniyede 30 kare yada daha az görüntüyü algılayabilmektedir. Bunun aksine, yüksek hızlı bir kamera saniyede daha fazla kare yakalayabilmektedir. Netice olarak, insan gözü bir çok hareketin yada tenis vuruşunun içindeki önemli noktaları kaçırmaktadır.

Bugün yeni teknoloji kameralar tenis vuruşlarını açık ve detaylı olarak incelememizi sağlıyor. Ve yavaşlatılmış çekimlerde geçmişten günümüze kadar gelen tenis ile ilgili bir çok efsanenin yanlış olduğu ortaya çıkıyor.

Tenis eğitmenlerinden öğrencilere aktarılan ve değişmeyen bir çok tenis ile ilgili efsane vardır.

Tenis sporu gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Bir zamandan diğerine, tenis şampiyonları farklı görünen vuruşlara ve hatta farklı oyun stillerine sahiptir. Tenis eğitiminde önemli problemlerden biri tenis eğitim, method ve yöntemlerinin zamanın gerisinde kalmasıdır.

Tenis Sanatı - Tenis Efsanesi #1: Raketi En Kısa Zamanda Geriye Çekmelisin


Daha önce tenis dersi alan herkes bunu en az bir kez duymuştur. Bu hareketin amacı raketinizi hızla geriye almaktır, ve ne kadar hızlı o kadar iyidir. Bu genelde öğretilen tavsiye tenis oyuncularını raketlerini geriye çekmek için aceleyle davranmalarına garip bir görüntüye neden olur. Sonuç, öğrencinin kendini aceleci ve gücünü yeterince vuruşa aktaramıyor gibi hissetmesine yol açar. Çok hızlı ve çabuk raketi geriye çekmek doğal zamanlamayı yok eder. Roger Federer, Andre Agassi, Maria Sharapova üst düzey oyuncuların vuruşlara nasıl hazırlandıklarını göz önüne getirdiğimiz de görmekteyiz ki çok sakin, yumuşak ve dinamik bir ritimle raketlerini geriye çektikten sonra vuruşlarını gerçekleştirdiklerine şahit oluruz.Aslında üst onlar gibi üst düzey oyuncular “Birimsel Dönüş Kavramı Ve Raketi Geriye Çekme adı verilen ve Tenis Sanatı E-Kitabımda öğrettiğim bir yöntemle vuruşlarını yukarda bahsettiğim gibi vuruşlarını etkili hale getirmektedirler.


Tenis Sporu - Tenis Efsanesi #2 : Genetik ve “doğuştan yetenekli” iyi bir oyuncu olmak için kabiliyetli olmak gerekir.

Yanlış. Rafael Nadal, Andy Roddick, Novak Djokovic vb. profesyonel oyuncuların neredeyse kusursuz gibi görünen oyunlarının karakteristik özellikleri, mükemmel tekniklerinden gelmektedir.

Elbette bu oyuncuların bir çok avantajları söz konusudur. Bunlardan bazıları, tenis eğitimleri, kaynakları ve eğitmenleri ancak bu saydıklarımın yanı sıra gerçekten bulundukları noktalara gelebilmeleri ve orada istikrar sağlayarak uzun yıllar kalabilmeleri için halen çok çalışmaları şart.


Bizler de mazeretler arkasına saklanmadan araştırıp, öğrenip ve üzerinde çalışarak, onların seviyesine ulaşamasak da, iyi birer turnuva oyuncusu olabiliriz.

Tenis Sporu - Tenis Efsanesi #3: Yaklaşma vuruşunu yapmak için durmalısın.

J. Del Potro Tenis Forehand Duruşu 
www.tenissanati.com
Eğer duracak kadar zamanınız yoksa, ve tam vuruşun ortasında durarak vuruş yapmaya çalışırsanız hata yapma olasılığınız çok yüksek ihtimaldir. Durmak yerine topa yaklaşırken yavaşlamanız düzgün bir vuruş yapmanızı kolaylaştırmanın yanında fileye daha çabuk gitmenizi sağlar.

Tenis Sporu - Tenis Efsanesi #4: Tellerinle topu yuvarlamaya çalışarak topspin üret.

Yapmak isteyeceğiniz son hareket tenis forehand veya tenis backhand vuruşu yaparken bileği döndürmek, ve 1/100 saniyeden daha kısa sürede tellerle temas eden topu teller üzerinden yuvarlamak imkansızdır. Bu hareketi yapmak raketi yukarı yada aşağı çevirmenize sebep olarak çok sık hata yapmanıza neden olur.

Tenis Sporu - Tenis Efsanesi #5: Kortun ortasına gelen toplara forehand’le vur.

Yanlış. Evet Roger Federer, Rafael Nadal yada Sam Stosur ortaya gelen toplara forehandleriyle vurmayı tercih ederler. Diğer yandan, Andy Murray, Victoria Azarenka yada Serena Williams gibi oyuncular top kortun ortasına geldiğinde backhand vurmayı tercih etmekteler. Anlatmak istediğim kısaca ortaya gelen toplara güçlü tarafınızla vurmaya çalışın.


Tenis Sporu - Tenis Efsanesi #6: Gözlerini toptan ayırma

Doğru. Gözleri tenis topundan ayırmayarak, topun geliş şekline zamanla beynimizi ve kaslarımızı alıştırmamızı sağlayabilir ve böylece rakiplerimizin vuruşlarını daha hızlı ve kolay okuyabiliriz. Ancak, toptan gözümüzü ayırmamak her zaman vuruşlarımızı raketin ortasına denk getireceğimiz anlamına da gelmez.

     Halil Öztürk yazar tenissanati.com


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics