Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Nasıl Etkili Defans Yapılır?


Tenisçiler genellikle atak yapmaya odaklanır ve çoğu zamanlarını bu yönlerini geliştirmek için harcarlar. Ancak, daha iyi tenisçi olabilmek için kendi bulunduğunuz alanı da rahat bir şekilde korumayı öğrenmeniz gerekir. Bu konuyla ilgili en bilindik iki örnek profesyonel, oyuna ofansif başlayan ancak defansı da sayıya geri dönebilmek için etkili bir biçimde yapabilen Roger Federer ve Rafael Nadal’dır.





Tenis sporunda savunma yapmak bir gecede öğrenilmez – kararlılık, alıştırma, biraz inatçılık, ve asla vazgeçme tavrını gerektirmektedir. Bu yazı defansını geliştirmek isteyen tenisçiler için hazırlanmış bir rehber niteliğindedir ve en öne çıkan üç birbiriyle bağlantılı bölümden: Sezgi, ayak çalışması ve hız, vuruş seçimi – oluşmaktadır.

Tenis Sporunda Nasıl Etkili Defans Yapılır - Sezinleme

Eğer rakibinizin nereye vuracağını bilirseniz, tenis, üzerinde kolayca ustalaşabileceğiniz bir spordur.

Sezinleme yada sezgi gücü, iyi bir defans oyununu geliştirmek ve sahip olmak için önemli bir zorunluluktur .

İşte tenis sporu ile ilgilenen siz değerli okurlarımın uygulaması ve daha etkili tenis oynamak için ihtiyacınız olan sezgi gücünüzü arttırmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu:
  • İç güdülerinizi takip edin. Tenis oynamayı bilen biri olduğunuzu varsayarak, tenis kortunda karar vermek için zaten bazı iç güdülere sahip olduğunuzu düşünüyorum. İç güdülerinizi takip edin ve asla ikinci bir seçeneği hesaba katarak aklınızı karıştırmamaya özen gösterin.
  • Kort pozisyonunuzun farkına varın. Her zaman kendinizin ve rakibinizin kortun neresinde olduğunu bilmelisiniz. Siz de duymuşsunuzdur, bir oyuncu ne kadar baseline’a yakınsa, o kadar atak yapabilme olanağı vardır. Baktınız baseline’ın birkaç adımdan fazla gerisinde yer alıyorsunuz o zaman baseline’a yaklaşmak için size zaman kazandıracak bir vuruş yapmanız gerekmektedir. Unutmayın rakibiniz de sizinle aynı şekilde kendi konumunu değerlendiriyor olması muhtemeldir.
  • Maç öncesi ısınma vuruşları esnasında rakibinizi gözlemleyin. Neyi iyi yaptıklarına, hangi vuruşlarda bocaladıklarına, ve çapraza mı yoksa paralele vurmayı tercih ettiklerine dikkat etmeye çalışın. Tenis oyuncularının belirli alışkanlıkları vardır ve ısınma sırasında elde etmiş olduğunuz bilgiler oyun sırasında rakibin vuruşlarını sezinlemeniz açısından size yardımcı olacaktır.
İlgili Yazı: Tenis Sporu İçin En İyi Isınma Yöntemi Sizce Nedir?
  • Toplara nasıl karşılık verildiğinin farkına varın. Toplara çok kısa vurdunuz? Rakibinizi kortun dışına itmek için yeterince açılı vuruşlar yaptınız mı? Rakiplerinizin sizin bunlar gibi vuruşlarınıza nasıl karşılık verdiklerini bildiğinizde bir sonraki vuruşlarını vereye yapacaklarını tahmin etmek çok daha kolaylaşacaktır.
  • Topu hangi tarafa vurdunuz? Özellikle servis karşıladığınız sırada topu rakibin hangi tarafına vurduğunuz çok önemlidir. Eğer backhand tarafına vurduysanız, daha yumuşak bir vuruşla karşılaşmaya hazır olun ancak forehand tarafına vurduysanız tam tersi daha sert bir vuruşu bekleyebilirsiniz.
  • Rakibin raketine bakın. Raketin açısı topun geliş yönünü tahmin etmenize yardımcı olacaktır.

Her sayıda ne kadar farkında olursanız, o kadar çok rakibin vuruşunu doğru tahmin edebilirsiniz. 


Isınma sırasında rakibin tenis vuruşları hakkında küçük zihinsel notlar almaya odaklanın böylece maç esnasında rakibin ne gibi vuruşlar yapacağını tahmin etmeniz kolaylaşır ve tenis sporunda nasıl etkili defans yapılır başlıklı makalemin devamı ve bir sonraki bölümünde ele alacağım hız veya çabukluğa yeterince sahip olmasanız bile, zamanla sezgi gücünüz artarak daha iyi defans yapma yeteneğiniz gelişecektir.

Yazının 2. Bölümü: Ayak Hareketleri Ve Hız 'ı Okumak İçin Burayı Tıklayın


Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.










0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics