Tenis Sanatı - Agassi'den Tenis Servis Karşılama Üzerine Tavsiyeler

Tenis servis karşılama, ilk servisiniz kadar önemli bir silahtır. Andre Agassi gibi diğer atp oyuncuları kadar güçlü servislere sahip olmayan bir oyuncu için ise birinci servisinden de daha önemlidir belki de…

İyi bir tenis servis karşılaması ile rakibi şaşırtarak, sayıyı kontrolünüz altına alabilirsiniz.

Bir çok oyuncu gibi, bu teknik üzerine pek de üzerinde çalışılmaz. Sadece maçtan maça denenerek, geliştirilmeye  çalıştırılır ve bu da çok yanlış bir yöntemdir.


Mümkün olduğunca bu tenis servis karşılama tekniği üzerine çalışmaya özen gösterin.

Agassi tenis servis karşılama etkinliğini 100% olarak basitçe kalça dönüşüne bağlıyor. Nasıl olduğunu bir de ondan dinleyelim.

Agassi bunu tarif ederken: 'Raketin dip kısmını olabildiğince göbek deliğimin hizasında yan tarafta göbeğime neredeyse değecek biçimde tutuyorum. Böylece, rakibime doğru döndüğümde raketim de rakibi işaret edecek şekilde dönmüş oluyor. Eğer sadece kalçalarınız çevirirseniz, return yapmaya hazırlanmış oluyorsunuz.'


Agassi ayrıca küçük bir ipucu niteliğinde bir alıştırmanın kalça dönüşünün hızlandırılması için yapılmasını öneriyor. 

Gerçekte olduğu gibi tenis servis karşılama (return) pozisyonu alınır ve bir arkadaşınız size forehand yada backhand diye seslenirken, siz de çabucak yukarıda yazılanları yapmaya çalışırsınız. Tıpkı gerçekte bir topa vurduğunuzu hayal ederek.

Edinilmesi gereken diğer iyi bir alışkanlık ise, groundstrokelarınızda (yer vuruşları) olduğu gibi returnlerinizde de  topa doğru hareket etmek olmalıdır.

İnsanlar genellikle servisleri karşılamak için tenis kortunun oldukça gerisinde beklemeyi tercih eder. Fakat en iyi servis karşılama yöntemi kortun içine adım atarak yapılandır. Bu tekniğin avantajı daha az güç sarf ederek daha kontrollü topu karşılamanıza  ve gelen servisin açısını keserek daha az etkili olmasına yardımcı olmasıdır.

Tenis Servis Karşılama - Agassi Yaklaşımı


Agassi oyunculara şu soruyu kendilerine sormayı öneriyor. 'Maçları nasıl kazanırım? Örneğin; yüksek yüzdeli tenis oynayarak rakibi bozmayı planlıyorum. O zaman returnleri sadece nereye olursa çevirmenizi tavsiye ediyor Agassi.

Eğer,

Bir baseline oyuncusuna karşı oynuyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey derine tenis servisini karşılamaktır. Fakat dikkat edin çok sert vurmanıza gerek yok.

Daha temkinli, oyunda kalmaksa amacınız, öyleyse, birkaç adım baseline’ın arkasında pozisyon alarak kendinize zaman kazanabilirsiniz.




Güçlü bir oyuncuya karşı ise, servis karşılarken agresif olmaya çalışın.
İyi bir ilk servise sahip olan oyuncunun genellikle  ikinci servisi birincisi kadar süratli değildir. Agassi ikinci servise atak yaparak, rakibin tedirgin davranmasına yol açmamızı öneriyor. Böylece, ilk servisini kullanırken daha da üzerinde baskı hissederek hata yapma olasılığı artacaktır.


Tenis Servis Karşılama - Tenis Ayak Çalışması Ve Hazırlık


Kısaca değinmek gerekirse, split step yapmak return yapmak için erken hazırlanmanızı sağlar.

Peki split step ne zaman yapılmalıdır?

Tam rakip başının üstünde topa vurduğu noktada split step yaparak parmak uçlarına (tarak kemiği de dahil) sıçranmalıdır. Böylelikle, top hangi yöne düşerse düşsün  bu hareketle topa zamanında yetişme şansınız olur. Raketi topun hızına göre geriye alın.

Son olarak, size tavsiyem tenis servis karşılama üzerine çalışmayı ihmal etmeyin. Bu önemli silahı lehinize kullanarak rakiplerinizi servislerinizde olduğu gibi oldukça zor durumda bırakabilirsiniz.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk

Not: 60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.





0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics