Tenis Sanatı - Tenis Taktik Ve Stratejileri - Kurallar İçinde Taktik Tenis Oynamak



Tenis maçında öne geçtiniz ve son olarak da rakibinizin servisini kırdınız. Momentum, maçın kontrolü size geçti ve neredeyse her vuruşunuz içeri girmeye başladı.

Aniden rakip, oyunun değiştiğinin farkına vardı. Ve rakibiniz her sayı arasında ayakkabısının bağcıklarını bağlamaya hatta, uzun tuvalet molaları almaya yada sizin çizgi dışında gördüğünüz toplara da itiraz etmeye başladı.

Bütün bu tenis taktik ve stratejileri, rakiplerinin performanslarını bozma gayretinde olan ‘kurallara uygun ama haksız kazanma alışkanlığına sahip oyuncular tarafından sıkça kullanılmaktadır.

Tenis maçlarını kazanmaya çalışan oyuncuların bu tür taktiklere başvurmasının sebeplerinden en önde geleni kendi performanslarının rakip oyuncunun vuruşlarına ve performansına ulaşacak düzeyde olmamasından dolayıdır.

Bu tür kurnazca tenis taktik ve stratejileriyle baş etmek için sadece zihinsel olarak değil duygusal olarak da kuvvetli olmak şarttır. Ve duygusal kasları oluşturmak, egzersiz gerektiren öğrenilen davranışlardır.

Bir çok tecrübeli oyuncu şunu bilmektedir ki tenis sporunda kazanmak sadece fiziksel kabiliyetlerden daha fazlasını içermektedir. Sıklıkla tecrübeli oyuncu daha az deneyime sahip diğer oyuncuya karşın duygusal açıdan daha güçlüdür ve bu durum daha tecrübesi az olan oyuncunun oyun esnasında çabuk kırılmasına ve maçı duygusal açıdan daha kuvvetli oyuncuya bırakmasına sebep olur.


Son olarak izlediğim ve oynadığım maçlardan bir kaçında da şahit olduğum genellikle de tasvip etmediğim bu hareketlerden bazı örnekler:

  • Ayaklarını yere sürtmek yada vurmak özellikle de rakip tam servis atarken.
  • Aşırı yavaş hareketler. Maçın hızını kontrol altına almak için arka tellere doğru hareket ederek beklemek.
  • Maçın skorunu kasti olarak ters söylemek.
  • Çaktırmadan rakip hakkında yorum yapmak. Örneğin; “Bu adama yenildiğime inanamıyorum. Gerçekten çok berbat bir oyuncu”
  • Aşırı sesli olarak vuruştan çok sonra inlemek / bağırmak.
  • Rakip servis atmaya hazırlanırken, raketle yere vurmak.

Peki bunlar neden tecrübesiz oyunculara karşı işe yarıyor? Bu sorunun cevabı bilimsel olduğundan değerli zamanınızı almamak için çok kısa açıklamaya çalışacağım.

Kısacası, insan beyni aynı anda iki karışık işi bir arada yapamaz.İşte sırf bu yüzden araç kullanırken bir yandan da mesaj atmaya çalışmayın.

Kurallara uygun ama haksız kazanmayı alışkanlık haline getiren oyuncu sizi oyundan soğutmak için uygun olan her yolu deneyecektir. Böyle bir durumda ne yapmalıyız diye soruyorsunuz değil mi?

İşte çözüm:

  1. Maç sırasında böyle bir durumla karşılaştığınızda bu yeni duruma hemen adapte olmaya çalışın. Gerekirse bir kişiyi hakem olarak çağırın.
  2. Genellikle rakibe ve rakibin vücut dilini görmemek için rakibe bakmamak ve sadece topa konsantre olmayı denemek çok etkili bir çözümdür. Böyle bir tavırla duruma yaklaşmak rakibin başka yollar bulmaya çalışmasına ve oyundan giderek kopmasına da yol açacaktır. Yeter ki siz kararlı olun.
  3. Antrenman yaparken, kortta bu tip hareketlere de alışmak için çalışmalar yapın.

Siz de bu tenis taktik ve stratejilerini uygulayabilir misiniz?


Elbette ki evet ama sadece kurallar ve saygı çerçevesinde kalacak şekilde olmalıdır.
Unutmayın ki tenis mental ve duygusal bir oyundur. Kazananlar bütün sporlarda fiziksel, zihinsel ve duygusal tenis taktik ve stratejilerini düzenli bir biçimde uygulamaya çalışır.

Gördüğünüz üzere, tenis sadece vuruşlardan ibaret bir oyun değildir. Siz de hemen tenisinizi geliştirmek isterseniz 60 Günlük Tamamen ÜCRETSİZ eKursa aşağıda bulunan bölümlere isim ve epostanızı yazarak, şimdi başlayabilirsiniz.






0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics