Tenis Sanatı - Kort Dışında Nasıl Tenis Antrenmanı Yapabilirsiniz

Rafael Nadal Yoğun Egzersiz Programı
www.tenissanati.com

Bu rekabetçi bir tenis oyuncusunun en kötü kabusudur: tenis kortu yağmur suyu ile ıslaktır ve yağmurun duracağına dair hiçbir belirti göstergesi yoktur. Bazen bu yoğun bir iş günü yada aileyle beraber çıkılan bir tatil esnasında ortaya çıkabilir. Endişeye gerek yok. Çünkü, hazırladığım bu tenis kılavuzu ile tenis kortunda değilken bile oyununuzu geliştirmek için neler yapabileceğiniz konusunda çeşitli yollar bulacaksınız.

Gelişmek için çok çabalamak gerektiğini  biliyorsunuz. Fakat,  yılın 365 gününü kortta geçirmek elbette ki mümkün değil. Bundan dolayı, evde yada spor salonunda yapabileceğiniz bazı hareketleri sizler için seçtim.

Tenis Antrenmanı - Gölge Savurma (Swing)


Bu çalışmayı bir ayna önünde uygulayabilen sadece boksörler değildir. Raketi savuracak kadar açık bir alan (tercihen bir ayna karşısında) bulun ve tenis vuruşlarınızı çalışmaya başlayın. Vuruş mekaniğine odaklanarak, yavaş yavaş hareketleri tekrar edin.

Örneğin, backhand çalışırken doğru ağırlık transferi için ayaklarınızı düzgün hizalamış olduğunuzdan emin olun. Bu hareketleri yaptığınız sırada ayna karşısında kendinizi izlerken gerçekte neye benzediğini görmek ve böylece vuruş mekaniğini değerlendirmek için iyi bir şans yakalamış olursunuz.

Bu çalışmanın gerçekten işe yaraması için “iyi” ile “kötü” vuruş arasındaki farkı anlamanız gerekmektedir. Eğer vuruş mekaniğindeki bu farkı ayırt edemiyorsanız, bu çalışmadan tamamı ile yarar sağlayamazsınız. 

Buna karşın, yine de bu çalışma tenis vuruşları hakkında size iyi bir fikir verecek ve geliştirmeniz gereken noktaları anlamanızda size yardımcı olacaktır.

Tenis Antrenmanı - Ağırlık Çalışması


Eğer korta gidemiyorsanız, o zaman raketin yerine dumbıl kullanabilirsiniz. Evde yada spor salonunda çalışmak tenisinizi geliştirmenin diğer bir yoludur. Sahil için güzel bir kas yapısına sahip olmayı amaçlamak yerine kortta ihtiyacınız olan kas gruplarını geliştirmeyi tercih etmelisiniz. Bunun için aşağıdaki tenis sporu için özel egzersizler gibi alıştırmaları tavsiye ederim.

  • Dambıl squatlar. Bacak ve kalça kaslarınızı güçlendirir.
  • Tek kolla dambıl kaldırma hareketleri. Üst sırt ve biceps kaslarına odaklı çalışmalardır.
  • Crunch hareketleri. Güçlü bir core bölgesi rekabetçi bir tenis oyuncusu için kesinlikle çok önemlidir.
  • Ayakta durarak dambıl kaldırmak. Bicepleri kuvvetlendirir ve swing hızını artırır.
  • Şınav egzersizleri. Güçlü tricepler patlayıcı bir swing için önemlidir. Ayrıca, şınav göğüs kaslarınızı da kuvvetlendirir.
  • İçe doğru çekme hareketleri (internal rotations). Her iki omuzun kuvvetlenmesine odaklı hareketlerdir.

Bu egzersizler evde yapabileceğiniz türden hareketlerdir ve tenis kortuna gidemediğiniz zaman yapmanızda fayda vardır.

Tenis Antrenmanı - Topu Yukarı Fırlatmak

Tenis’te iyi servis atabilmek için önemli hareketlerden biri de topu uygun noktaya atabilmektir. Bunu dışarıda da çalışabileceğiniz gibi azda olsa yukarı topu bırakabileceğiniz yüksek tavan bir yatak da çalışmanız için yeterli olacaktır.

Yatağın yanında durun ve topu yukarı her zaman aynı noktaya atmaya çalışın tavan alçaksa topu sadece aynı noktada bırakmaya odaklanın ve serviste atarken yapmış olduğunuz hareketleri tekrar edin.

Bu hareketleri yaparken aynalama yani kendinizi o anda kortta ve maç içinde olduğunu hayal edin ve karşınızda rakibinizin servisi karşılamak için beklediğini düşünün.

Tenis Antrenmanı - Gerdirme Egzersizleri


Gerdirme egzersizlerin önemi bir türlü anlaşılmamaktadır. Gergin yada ağrıyan kaslarla bir tenis maçı yapmayı denemek oldukça sakıncalı bir durumdur. Çünkü hem her an sakatlanma riskiyle oynamak zorunda kalırsınız hem de gergin kaslar kortta verimli hareket etmenize engel olur. Çoğu kişi gerdirme hareketlerini sıkıcı ve işe yaramaz bulmaktadır. Fakat durum tam tersidir aslında…

Burkulmayı, şişlikleri ve kasların yıpranmasını en aza indirmek için mutlaka maçlardan önce ve sonra gerdirme hareketlerine önem vermeliyiz.

Eğer vücudunuza esneklik katmak istiyorsanız size tavsiyem yoga yapmanız. Yoga sadece kaslarınızı gevşetmek için harika olmasının dışında, aynı zamanda da core adı verilen bölgeyi kuvvetlendirmek için de kullanabileceğiniz oldukça faydalı egzersizlerden oluşmaktadır. Yoga gerçekten çok faydalı ve eğlencelidir. Ve çok kısa zamanda gerçekten çok iyi sonuçlar elde edeceksiniz.

Tenis Antrenmanı - Çalışmak


Spor sadece 100% fiziksel değildir. Mental olarak da kendinizi hazırlamanız gerekir. Konuyla ilgili kitaplar okumak, makaleleri gözden geçirmek, forumlardaki yorumları takip etmek ve videolar izlemek bulabiliyorsanız çeşitli eğitmenlerle görüşmek oyunu öğrenmenin en iyi yollarından biridir. 

Eğer kortta başarı elde etmek istiyorsanız, oyun üzerine çalışmalısınız. Bundan dolayı bulabileceğiniz her türlü yeni bilgiye Tenis Sanatı.Com ’da erişebilirsiniz.

Eğer bu oyunu cidden oynamak istiyorsanız gerçekten her fırsatta çalışmanız gerekli hem kortta hem de kort dışında kendinizi eğitmelisiniz.

Tenise adanmış bir hayat,



60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.






0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics